BY. JENNA JULIET

Kysymys kuuluu, miksi kiusaamiseen ei puututa?

Luin tänään artikkelin ''Rakkaudella, äiti'' joka kosketti kovasti minua itseäni ja varmasti montaa muuta ihmistä. Kysymys kuuluu, miksi kiusaamiseen ei puututa ja miksi kiusaajat eivät joudu vastuuseen teoistaan? Tuntuu että aikanaan minunkaan ylä-asteella ei puututtu kiusaamiseen kunnolla. Sanottiin vaan ''seuraillaan tilannetta'' ja se äimisti minun päätäni suuresti. Kuka aikuinen ihminen katsoo sivusta ja olettaa että tuo loppuu ehkä joskus ja se on ihan sama? Ei ainakaan kukaan täysjärkinen ihminen. Minua huolettaa lähinnä tässä se että nämä nuoret ihmiset kokevat kiusaamisen aikana todella pahaa oloa, että kiusaamisen jälkeen. Olen ennenkin puhunut tästä asiasta, koska tähän ei puututa tarpeeksi paljon. Ja sitäkään en voi käsittää, että aikanaan mulle tultiin tästäkin asiasta valittaan, että miksi mä pälpätän tästä asiasta kokoajan ja puhun tästä avoimesti paljon. Miksiköhän? Juurikin sen takia että ihmiset ehkä ymmärtäisivät kiusaamisen pahuuden ja sen, mitä siitä seuraa, koko loppuelämän ajan. Rakkaudella äiti artikkelissa puhuttiin myös siitä, että tästä Kiva Koulu projektista on tullut lähinnä punainen vaate. Koulussa on lähinnä sellaisia ihmisiä töissä, jotka eivät tunnu tietävän kuinka pahaa kiusaaminen on ja mitä siitä seuraa.

Meillä oli aikanaan ylä-asteella tällainen koulurauhan julistus missä juuri puhuttiin että pidetään koulu sellaisena että kaikilla on hyvä olla ja ketään ei kiusata ja tehdään tästä vuosi hyvä. Mä voin edelleen muistaa sen kuinka usea kiusaaja naureskeli tilaisuudessa eivätkä opettajat tähänkään heidän käytökseen puuttuneet. Siis ei vittu mun on nyt aivan pakko sanoa, mutta miettisivät nää pää idiootti kiusaajat miltä heistä tuntuu aikuisena kun kenties OMA LAPSI joutuu kiusatuksi? Sittenkö heitä naurattaa? Jotenkin musta tuntuu että teitä ei silloin hevonvittuakaan kiinnosta ja jos kiinnostaa, lähinnä ihmettelen. Ja se myös, että tässä artikkelissa puhuttiin myös siitä, että koulun REHTORI oli käskenyt kiusatun vanhempaa poistumaan luokasta kun tuli kyselemään luokkaan kiusaajilta eräitä asioita. Laissa oon määritelty, että vanhempi saa puuttua lapsensa kiusaamiseen, eikä tälloin voi koulun henkilökunnan työntekijä käskeä häntä poistumaan. Jokaisella vanhemmalla on oikeus puolustaa omaa lastansa. Mun mielestä äiti teki oikein kun ryntäsi luokkaan ja kysyi kiusaajilta asioita. Vanhempi joka rakastaa ja arvostaa lastaan, puolustaa omaa lastaan ja tekee kaikkensa että saataisiin kiusaaminen loppumaan. Äiti oli myös yrittänyt monia kertoja soittaa opettajalle, rehtorille, kouluavustajalle ja oppilashuoltoon. Suomessa ei mielestäni osata hoitaa kunnolla tällaisia asioita, joihin nimenomaan kuuluisi puuttua. Silloin vasta kun lapsi uskaltautuu EHKÄ kertomaan kiusaamisestaan tai joku muu henkilö kertoo, vanhemmat luultavasti puuttuu asiaan ja yrittävät tehdä kaikkensa.

Dsc06095_3_119710729_large

 Loppuen lopueksi pahasta kiusaamisesta on tehtävä poliisi juttu. Jotenkin mulla nousi erittäin hyvä asia mieleen ylä-asteelta tuossa artikkelissa. Mun ylä-asteella oli sovittelijaoppilaana koulukiusaaja. Miten tällainenkin asia oli mahdollista? Juuri siksi, että kukaan kiusattu ei ehkä ollut ymmärtänyt pahaa kiusaamistaan ja yritti asian antaa olla. Minä itse tajusin sen, mutta mä en välittänyt asiasta vaikka mun olisi ehkä pitänyt mennä puhuun siitä. Ehkä mullekkin olis vaan opettajat nauranut ja sanonut taas ''seuraillaan tilannetta'' Kuka sellaiselle ihmiselle haluaa kertoa riidastaan kun kumminkaan ei sellaista ymmärrä vaan ehkä selittää mikä on mukamas ''paras tapa'' sopia kahden riitelijän riita. Ihan saatanan perseestä suoraan sanottuna. Koko Kiva Koulu projekti on muutenkin Suomen maassa täysin turha asia! Nytkin tätä tekstiä luultavasti lukee mun entiset kiusaajat, ja kuvittelee ''vittu se heittelee näitä juttuja taas vaan että saa huomiota'' Mä en ensinnäkään tiedä kuka mulle aikanaan tänne kirjotteli anonyymina niitä sairaita juttuja ja kerto että mun kiusaaminen oli oikein. Kuka hullu sellasta sanoo? Ehkäpä sinä siellä ruudun takana joka aiheutit mulle ikuiset arvet elämään, tosin olen selvinnyt niistä loistavasti ja musta tuli vahva mimmi. Lähinnä mua huvittaa nähdä teidän naamoja tuolla kaupungilla kun ette te suurinosa edes uskalla muhun päin katsoa, sillä aikuiset ihmiset tekivät lopun teidän paskoista touhuistanne mikä oli aivan oikein.


Se että mäkin pyrin aina ylä-asteella lähtemään tunnilta niin äkkiä pois kun pääsin, etten näkis teitä tai kuulis teidän juttuja, tuntu ihan kamalalta. Se että mä joudun lähes juokseen ja kiertään sellasia reittejä ettette nää mua, musta tuntu pahalta. Ja sekin vaan lähes mun ulkonäön perusteella ja juorujen. Säälittävää. Se että toisen sosiaalinen elämä menee teidän takianne vituiks, on helvetin väärin. Ja se että toinen joutuu teidän takianne tuleen myöhässä kouluun että välttyy teiltä ja se että joutuu lähtee helvetin nopeesti koulusta pois, ei oo oikeutettua. Jokaisen kuuluisi saada käydä normaalisti koulua, jokaisella kuuluisi olla sosiaalinen elämä kohdallaan ja hyvä olla. Kopioin Rakkaudella äiti artikkelista hyvän kohdan joka sanoo näin:

''Kaikkien koulujen pitää tehdä kiusaamisen vastainen suunnitelma. Sellaisia voi teoriassa olla 2 644 erilaista, yhtä monta kuin Suomessa on peruskouluja. Missään ei kerrota, mitä suunnitelmassa pitää lukea.''

”Laissa tulisi määritellä tarkemmin, mitä on kiusaaminen, miten siihen puututaan, miten kiusaamistapaukset kouluissa selvitetään ja ketkä ovat siitä vastuussa.”
Nykyinen määritelmä on väljä: suunnitelman tekeminen, toimeenpaneminen ja valvominen ovat kaikki opetuksenjärjestäjän vastuulla.
Miettikää myös se asia että 70 prosenttia on sitä mieltä että aikuiset ei puutu kiusaamiseen. Miettikää tota lukua, ihan käsittämätön luku!
Ja se että kiusatut joutuvat vaihtamaan koulua eikä kiusaajat, on mun mielestä väärin. Mun mielestä nää mielenvikaset idiootit sais laittaa kasvatuslaitokseen ja sinne keskenään miettiin miten toisia ihmisiä kohdellaan. Myös aikuisten ihmisten täytyisi keskustella kotona, vapaa-ajalla että koulussa asiasta paljon enemmän ja puuttua asioihin paremmin.

Kiitos, Amen olen puhunut.
35 kommenttia on "Kysymys kuuluu, miksi kiusaamiseen ei puututa?"
 1. oot niin oikees Jenna !:)

  VastaaPoista
 2. Anonyymi3/07/2013

  Olet enkeli Jenna. Kaikkea hyvää sulle!

  VastaaPoista
 3. Anonyymi3/07/2013

  Eikä!! Miten noin kaunista naista on ees voinut kukaan kiusata ilman syytä<3? Selvästi ollut vain kateellisia ja yrittivät sun avulla pönkittää omaa mainetta haukkumalla sua. Se on jännä se että pitää hakea mainetta haukkumalla muita. Muakin kiusattiin yläasteen alussa aika vakasti kans, mutta loppu kun 9 llk siirtyivät toiseen kouluun. Kiusaamista tuli uudestaan ysillä, julkaisin ihan facebookkiin asti jutun kuinka hän kiusaa mua, siihen loppukin sitten samantien kiusaaminen-> meni rehtorille itkemään kun kerroin facebookissa kaikille kuinka hän oli mua haukkunut ja kiusannut yms.Onneks oli kuitenkin kavereita. Siitä Ylioppilaslehti Rakkaudella Äiti :" Koulukiusaaminen loppuu kun lapsen sosiaalinen status paranee". Mutta sä oot ihan enkeli, ne oli vaan kateellisia!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sulle paljon ja oikeen kovasti voimia, kiusaaminen on aina väärin ja siihen tulee puututtua! :) ♥

   Poista
 4. Anonyymi3/07/2013

  kiva postaus jenna! olet ihana<3

  VastaaPoista
 5. Anonyymi3/07/2013

  Olet asian ytimessä!! Näin jokaisen nuoren kuuluisi keskustella kiusaamisesta! Go girl oikeen kivaa alkavaa kevättä sinulle Jeannay Juliet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua kiitos paljon! Aivan ihana kommentti. ♥

   Poista
 6. Anonyymi3/07/2013

  Voisko saada linkkiä siihen artikkeliin mistä puhuit, ois mukava lukea sekin? Ja hienoa tekstiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tottakai ja kiitos! Tässä linkki kyseiseen artikkeliin: http://ylioppilaslehti.fi/2013/03/rakkaudella-aiti/?fb_action_ids=255187324616596&fb_action_types=og.likes&fb_source=timeline_og&action_object_map=%7B%22255187324616596%22%3A154876594670513%7D&action_type_map=%7B%22255187324616596%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

   Poista
 7. Anonyymi3/07/2013

  Tosi hyvä teksti! Tärkeä aihe ja tästä kuuluukin puhua :) Tätä on kiva lukee kun sulla on selkee mielipide asiaan ja osaat puhua tästä koska sulla on kokemusta! Mutta jatkahan vaan pää pystyssä eteenpäin kohti uusia haasteita, oot aivan ihana Jenna♥.


  PS. kannattaa vielä keskittyä kirjotusvirheisiin koska ne häirittee mutta muuten kyllä tosi kiva postaus! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!! :) ♥ Juu luin kans että siellä oli pari kirjotusvirhettä, täytyy olla niissä tarkempi jatkossa! :)

   Poista
 8. Musta on niin hienoa kun sä uskallat puhua kiusaamisesta noin avoimesti! Tunnen monia joita on kiusattu, mut ne ei vaan jostain syystä "uskalla" myöntää sitä. Tämmösistä asioista pitääkin puhua, että pääsee jotenkin tapahtumien yli :) Hienoa! <3 Hyvää naistenpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunokainen paljon<3 Ja samoin:-)

   Poista
 9. hyvä kirjoitus!!:)

  VastaaPoista
 10. Anonyymi3/09/2013

  Tää on niin asiaa Jenna !! oot ihana <3

  VastaaPoista
 11. Anonyymi3/10/2013

  Sun ulkonäkös perusteella ihmiset ehkä saattavat ajatella, että olet tyhjä pää mutta tämän tekstin myötä minä voin myöntää että nainen sussa on asennetta! Ihmiset voivat ajatella mitä tahansa ja sanoa että tämän tekstin voi kuka vain kirjoittaa, mutta näinhän se ei ole. Kuka tahansa ei pysty kirjoittamaan näin hyvää tekstiä. Jatka samaan malliin hyvä tyttö! On ilo lukea ajatuksiasi sunnuntai iltana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti ihanasta kommentista ! ♥

   Poista
 12. mielenkiintoinen ja suloinen blogi sulla! :) liityn lukijaksi! :)

  http://sadepisaroitaniitynkukkasilla.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 13. Anonyymi3/18/2013

  Kaikella rakkaudella ja kunnioituksella, tekstisi voisi olla vähän varteenotettavampi ilman tuota tuksulooklissublondiheru -kuvaa ja oikein kirjoitetuilla YHDYS-SANOILLA.

  Juu ei muuta.

  Kiitos, amen, olen puhunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainitsin videossa että kirjoituksessa oli virheitä, jos sen olet katsonut. Eikä sun tarvitse mun blogia seurailla jos et siitä tykkää tai ''tuksu'' naamastani. Toi tuksu juttu on jo vanha, keksikää nyt jo uus nimitys :D tollekkin asialle ei voi muutakun nauraa. :)

   Poista
 14. Kuulin vanahsta yläasteestani, että rehtori pyytää nykyään AINA poliisit kiusaamistapauksissa. Sillä kuulema peläytetään nuoria. En kuitenkaan jaksa uskoa, että sekään auttaa, ellei siitä saa jotai rikosmerkintää :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voi olla totta, mutta puheet on nykyään puheita, ja puheeksi ne jää suurimmalla osalla ylä-asteilla. Se on valitettavaa, mutta toivottavasti kiusaamiseen puututaan juurikin noin kunnolla jossain päin Suomea! Kiusaaminen on vakava asia ja siihen kuuluu puuttua täysillä!

   Poista
 15. Anonyymi4/03/2013

  Löysin tän blogin vasta ja ensimäinen ajatus oli, että ei taas näitä muotiblogeja joissa vaan hehkutetaan kui on ostettu taas kolmet 100e kengät. Mutta pari postausta ku luki niin käsitys muuttu täysin. Mimmihän puhuu asiaa. Vaikutat mahtavalta ja hyväsydämiseltä tyypiltä! :) Ja tossa toi kohta että 70% on sitä mieltä että kiusaamiseen ei puututa tarpeeks hyvin, niin ne loput 30% taitaa olla ne välinpitämättömät opettajat! Oon seurannu yli kolme vuotta ku mun siskoa on kiusattu ja kun peruskoulua oli jäljellä vaivaset 3kk:ta niin asia alettiin ottaa tosissaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanan piristävästä kommentista ♥ ja se on kyllä täysin totta että tuo 30% on suurimmakseen opettajia ja työpaikkojen henkilökuntaa. Käsittämätöntä ja sydäntä särkevää. Kiusaamista ei ikinä saisi seurata sivusta, sillä loppuvaiheessa se menee useemmiten niin pahaksi kiusaamiseksi että toisen sosiaalinen elämä menee niin pilalle, että siinä menee mieli ja pää ihan sekasin ja ihminen murtuu täysin :( paljon voimia siskollesi ♥

   Poista
  2. Anonyymi4/03/2013

   Vanhemmat on tehny parhaansa, että koulu puuttuis asiaan. Ite tietenki tukenu siskoa niin paljo kun voin.

   Poista
 16. Anonyymi8/12/2013

  Oon huomannut saman miun koulussa. Ei mihinkään kiusaamiseen puututa, kuin maksimissaan kerran - jos sitäkään..

  VastaaPoista
 17. Anonyymi8/17/2013

  On erittäin hyvä ja tärkeä asia,että puhut avoimesti tärkeästä, ajankohtaisesta ja vakavasta asiasta eli kiusaamisesta. Mua on ala-aste-ajoilta ylä-asteelle asti kiusattu myös. Se ala-aste-aikojen kiusaaminen tapahtui koulun ulkopuolella toisessa koulussa olleen erään poikakolmikon toimesta. Siihen on henkisen kiusaamisen lisäksi liittynyt fyysistäkin puolta. Kerran mua on nimitelty ja haukuttu läskiksi ja otsassani olevasta syntymämerkistä, josta kerroin kiusaajille saaneeni tämän merkin otsaani jostain tulipalosta. Se ei oikeasti ollut totta,mutta itse luulin menneen asian juuri kuten kerroin, josta ne otti sen korviinsa ja rupesi nimittämään mua palovammapojaksi. Minulla on ollut todellisuudessa syntymästäni saakka syntymämerkki vasemmaan kulmakarvan kohalla. Mua on myös lyöty suoraan turpaan lyömällä pääni samassa tilanteessa takana olevaan paksuun puuhun äsken mainitun poikakolmikon toimesta ja yks toinen jätkä käymästäni yläkoulusta teki 8.luokalla ollessani yhtenä iltana ollessani lenkillä pilapuhelun tuntemattomasta numerosta, jossa hän nimitti ja väitti isääni raiskaajaksi, jonka seurauksena suljin kännykkäni. Nykyään mulla on traumoja siitä puhelusta, jonka takia en uskalla vastata tuntemattomiin numeroihin tai muihin numeroituihin numeroihin. Meillä opettajat ryhtyivät toimiin saadakseen kiusaamisongelman pois. Kyllä se lähti omalta osaltani vähitellen ja nyt elelen mukavaa lukiolaisen elämää. :)

  Kiusatuksi tuleminen on siis vahvasti jättänyt syvät arvet ja muistot itseeni, joten voin samaistua sinuun kohdistuneeseen kiusaamiseen, mutta nykyään selviän hurttihuumorilla pienestä, mutta isosta ja henkilökohtaisuuksiin menemisestä mittani alkaa kiehua. Kiusaaminen mua kohtaan on tehnyt musta myös kylmäpäisen-ja hermoisen pitkällä pinnalla höystettynä. Juorupuheita ja paskapuhetta olen minäkin joutunut kestämään ja toivon sinun Jenna jatkavan samaan malliin miten olet minun tapaan kestänyt haukut ja juorut, koska ne kiusaajat eivät tiedä todellisuudessa paljoakaan meistä kiusatuista.

  Kiusaaminen on vakava asia ja se on saatava loppumaan tästä yhteiskunnasta jotenkin, koska se ei ole henkisesti coolia! Kaikkea hyvää sullekin tulevaisuuteen! Olen sanonut sanottavani!

  Amen!:)

  Tv: Urheileva 18.v maalaispoika kauniilta Pohjanmaan maaseuduilta

  VastaaPoista
 18. Anonyymi8/06/2014

  Olipa tosi hyvä kirjoitus. Hyvä, että joku uskaltaa puhua näistä asioista suoraan. Oon samaa mieltä, että näihin ei puututa tarpeeks. Mun vanhemmat on luokanopettajia pienellä paikkakunnalla ja ne on niitä harvoja opettajia, jotka oikeesti puuttuu kiusaamiseen, mutta nekin saa joskus sen takia paskaa niskaan, kun ne puuttuu kiusaamiseen ja se on väärin. Terveisin, (myöskin) kiusattu tyttö.

  VastaaPoista
 19. Anonyymi2/04/2015

  Luin blogisi. Mua alettiin kiusaamaan koulusta saakka eli 16wee tähän saakka 32wee. Ei ees mutsi tai faija tullu koulus välii ... :'(
  Voitko vastata?

  VastaaPoista